Produkty

Varenie na plyne vedľa indukčnej dosky

Plynové dosky: pre a proti

Mínusom pre varenie na plynovej doske je, že pre jej fungovanie je potrebné zabezpečiť prívod plynu. Komfort zasa poskytuje z hľadiska obsluhy, a to plynulým regulovaním ohrievania, plameň korigujete len otočením ventilu pre každý horák zvlášť. Navyše nevzniká zvyškové teplo, lebo horáky môžete vypnúť okamžite, na rozdiel od elektrických, ktoré na vychladnutie potrebujú určitý čas. Na druhej strane má plyn nevýhodu v otvorenom plameni a následne v procese spaľovania sú to aj unikajúce výpary oxidu uhličitého.

kemp

Na trhu sa už objavila prvá lastovička v podobe plynovej dosky bez otvoreného ohňa, pracuje na princípe bezplameňového spaľovania plynu, má špeciálne horáky uložené pod sklokeramickou doskou. Ak sa však rozhodnete predsa len zostať pri klasickej s otvoreným ohňom, máte na výber dosky zo skla, keramiky alebo s antikorovou úpravou, na ktorej sú umiestnené horáky. Tie môžu mať mriežku v tvare kríža nad každým horákom alebo mriežku zloženú len z dvoch častí. Varením „na plyne“ môžete mierne znížiť náklady. Z mojej vlastnej skúsenosti môžem povedať ( ja som vymenila plyn za indukčnú dosku), že náklady zostali na rovnakej úrovni.

pánvičky

Čo je vlastne indukcia

Princíp ohrevu indukčnej dosky je v použití cievky, ktorá je napájaná striedavým prúdom a vytvára magnetické pole. Ohrev spustíte položením hrnca na dosku, tým sa vodivé dno nádoby indukuje vírivými prúdmi a reakciou odporu materiálu sa energia premení na teplo. Indukcie sú dominantné v rýchlosti ohrievania, výkon platne je okamžitý a dôležitý je aj fakt, že spotrebujú menej elektriny ako elektrické dosky. Za indukciu hovorí aj skutočnosť, že po dovarení z platne nesála teplo a vo veľkej miere klesá riziko popálenia, praktické dotykové tlačidlá a tiež zapnutie sporáka po položení hrnca na dosku sú výhodami. Nezanedbateľným faktom je kratší čas varenia a tiež aj inteligentná funkcia, ktorou dokážu vypnúť ohrev a zabránia tak pretekaniu. Negatívom je pomerne vysoká počiatočná investícia, pretože si vyžaduje špeciálne kovové hrnce so sendvičovým dnom, ktoré pozostáva z nerezovej ocele a z vložených dosiek z feromagnetickej ocele. Jednoduchým testom, či bude nádoba fungovať je, že ku dnu hrnca priložíte magnet, ak sa prichytí, riad je vhodný na používanie na indukciu. Najnovšie typy dosiek vedia využiť celú plochu platne, majú citlivé senzory, ktoré rozpoznajú tvar nádoby a ohrievajú len priestor pod ňou.